αγώνας δρόμου στα «χνάρια» της Ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού


ΕΑΣ-ΑΜΘ

Παρουσίαση

Ο αγώνας δρόμου «VIA EGNATIA RUN» αποτελεί αθλητική διοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου - Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η ιδέα «γεννήθηκε» το 2016 ως ανάγκη να υπάρξει ένα σημείο αναφοράς που θα καλύπτει διαχρονικά και βιωματικά την ιστορία και τον πολιτισμό της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Το «VIA EGNATIA RUN» αποτελεί μια καινοτόμο δράση που με «αφετηρία» το παρελθόν, μας «ταξιδεύει» στο παρόν και στο μέλλον αυτού του τόπου. Η ύπαρξη ενός δρομικού αγώνα με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο, δίνει μια διαφορετική προσέγγιση στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων, για τους δρομείς. Ο αγώνας δρόμου «VIA EGNATIA RUN» έχει ως στόχο να διασχίσει και να «αγγίξει» όλη την αρχαία Εγνατία Οδό και μέσω του αθλητισμού να προσεγγίσουμε τη διαδρομή που ένωσε στο παρελθόν την Κωνσταντινούπολη με τη Ρώμη, εμπορικά, οικονομικά, πολιτισμικά. Η Εγνατία Οδός ένωσε και έφερε κοντά τους πολίτες στο παρελθόν και μπορεί να μας οδηγήσει και στο μέλλον.

Το 2016 διοργανώθηκε ο πρώτος αγώνας δρόμου «VIA EGNATIA RUN», με 240 συμμετέχοντες να καλύπτουν διαδρομή μήκους 16 χιλιομέτρων. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στο πλαίσιο του «2ου Φεστιβάλ Via Egnatia» που υλοποίησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το 2017 ο αγώνας «μεγάλωσε», έγινε ημιμαραθώνιος, λαμβάνοντας πιστοποίηση από τον Σύνδεσμο Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (Association of International Marathons and Distance Races - AIMS) με μέτρηση 21.097 μ. Παράλληλα, υπήρξε λαϊκός αγώνας δρόμου - «δυναμικού βαδίσματος» 3.500 μ. και αγώνας 800 μ. για παιδιά και άτομα με αναπηρία. Σε αυτόν, τον πρώτο επίσημο ημιμαραθώνιο του Έβρου, 650 δρομείς, παιδιά και ΑμεΑ από όλη τη χώρα έτρεξαν στα «χνάρια» της Ιστορίας και της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, επιδεικνύοντας δύναμη και αντοχή, χαρίζοντας συγκινήσεις στους κατοίκους των χωριών από όπου διήλθαν και στο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, σημείο τερματισμού, για να τους ανταμείψει με το θερμό του χειροκρότημα. Τη δράση στήριξαν 300 εθελοντές, πολλοί φορείς και σωματεία.

Το 2018 περισσότεροι από 1000 δρομείς κάθε ηλικίας συμμετείχαν στις τρεις διαφορετικές διαδρομές, Ημιμαραθώνιος αγώνας 21.097,5 μ., Λαϊκός αγώνας - Δυναμικό βάδισμα 5.000 μ., αγώνας 800 μ. για παιδιά και Άτομα με Αναπηρία, ενώ 50 φορείς και 400 εθελοντές, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Έβρου, συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα.

Το 2019 περισσότεροι από 1.600 δρομείς κάθε ηλικίας συμμετείχαν και τερμάτισαν επιτυχώς ακολουθώντας τη μπλε γραμμή. Οι διαδρομές του Ημιμαραθωνίου και του Λαϊκού Αγώνα - Δυναμικού Βαδίσματος άλλαξαν, βελτιώθηκαν και έγιναν πιο «γρήγορες». Ειδικά για τον Ημιμαραθώνιο η διαδρομή είναι πλέον εξ ολοκλήρου ασφάλτινη, και για τον Λαϊκό Αγώνα - Δυναμικού Βαδίσματος η αφετηρία είναι στο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου επί της Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης - Κήπων. Και οι δύο διαδρομές έχουν πιστοποιηθεί από τον Σύνδεσμο Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS).

Η πανδημία του Covid-19 δεν επέτρεψε τη διοργάνωση τα έτη 2020 και 2021, προς μεγάλη θλίψη των δρομέων όλων των ηλικιών.

Το 2022 ο VIA EGNATIA RUN επανέρχεται δυναμικά την Κυριακή 15 Μαΐου.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο