4ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ VIA EGNATIA RUN
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2019

αγώνας δρόμου στα «χνάρια» της Ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού

ΕΑΣ-ΑΜΘ


ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Παρουσίαση

Ο αγώνας δρόμου «VIA EGNATIA RUN» αποτελεί αθλητική διοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου - Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η ιδέα «γεννήθηκε» το 2016 ως ανάγκη να υπάρξει ένα σημείο αναφοράς που θα καλύπτει διαχρονικά και βιωματικά την ιστορία και τον πολιτισμό της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Το «VIA EGNATIA RUN» αποτελεί μια καινοτόμο δράση που με «αφετηρία» το παρελθόν, μας «ταξιδεύει» στο παρόν και στο μέλλον αυτού του τόπου. Η ύπαρξη ενός δρομικού αγώνα με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο, δίνει μια διαφορετική προσέγγιση στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων, για τους δρομείς. Ο αγώνας δρόμου «VIA EGNATIA RUN» έχει ως στόχο να διασχίσει και να «αγγίξει» όλη την αρχαία Εγνατία Οδό και μέσω του αθλητισμού να προσεγγίσουμε τη διαδρομή που ένωσε στο παρελθόν την Κωνσταντινούπολη με τη Ρώμη, εμπορικά, οικονομικά, πολιτισμικά. Η Εγνατία Οδός ένωσε και έφερε κοντά τους πολίτες στο παρελθόν και μπορεί να μας οδηγήσει και στο μέλλον.

Το 2016 διοργανώθηκε ο πρώτος αγώνας δρόμου «VIA EGNATIA RUN», με τους συμμετέχοντες να καλύπτουν διαδρομή μήκους 16 χιλιομέτρων. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στο πλαίσιο του «2ου Φεστιβάλ Via Egnatia» που υλοποίησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το 2017 ο αγώνας «μεγάλωσε», έγινε ημιμαραθώνιος, λαμβάνοντας πιστοποίηση από τον Σύνδεσμο Διεθνών Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων (Association of International Marathons and Distance Races – AIMS) με μέτρηση 21.097,5 μ. Παράλληλα, υπήρξε λαϊκός αγώνας δρόμου – «δυναμικού βαδίσματος» 3.500 μ. και αγώνας 800 μ. για παιδιά και άτομα με αναπηρία.

Στον πρώτο επίσημο ημιμαραθώνιο του Έβρου, τριακόσιοι δρομείς από όλη τη χώρα έτρεξαν στα «χνάρια» της Ιστορίας και της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, επιδεικνύοντας δύναμη και αντοχή, χαρίζοντας συγκινήσεις στους κατοίκους των χωριών από όπου διήλθαν και στο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, σημείο τερματισμού, για να τους ανταμείψει με το θερμό του χειροκρότημα. Επιπλέον, δυνατό χειροκρότημα έλαβαν και οι 200 πολίτες, όλων των ηλικιών, που συμμετείχαν στο Λαϊκό αγώνα – Δυναμικού Βαδίσματος 3.500 μ., καθώς και τα 100 παιδιά και 30 άτομα με αναπηρία που έτρεξαν στη διαδρομή 800 μ. Τη δράση στήριξαν 300 εθελοντές, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Έβρου, πολλοί φορείς και σωματεία.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο