6ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ VIA EGNATIA RUN
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2024


αγώνας δρόμου στα «χνάρια» της Ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού


ΕΑΣ-ΑΜΘ

3ο Φεστιβάλ VIA EGNATIA

Γεμάτο εκπαιδευτικές, αθλητικές, πολιτιστικές, μουσικοχορευτικές δράσεις ήταν το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Σεπτεμβρίου, οπότε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Via Egnatia στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων υπήρξε ο πρώτος Ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου του Έβρου 21.097 μ. με την επωνυμία «VIA EGNATIA RUN 2017» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου. Διακόσιοι εβδομήντα δρομείς από όλη τη χώρα έτρεξαν στα χνάρια της Ιστορίας και της Αρχαίας Εγνατίας Οδού επιδεικνύοντας δύναμη και αντοχή, χαρίζοντας συγκινήσεις στους κατοίκους των χωριών από όπου διήλθαν και στο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στην Αλεξανδρούπολη, σημείο τερματισμού, για να τους χειροκροτήσει και να τους επευφημήσει. Δυνατό χειροκρότημα έλαβαν επίσης οι 170 συμπολίτες μας όλων των ηλικιών που συμμετείχαν στον Λαϊκό αγώνα – Δυναμικό Βάδισμα 3.500 μ., καθώς και τα 70 παιδιά και 25 άτομα με αναπηρία που έτρεξαν στη διαδρομή 800 μ. Τη δράση στήριξαν περισσότεροι από 200 εθελοντές, αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα του Έβρου, και φορείς και σωματεία, όπως o Δήμος Αλεξανδρούπολης, η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, το ΕΚΑΒ – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο Κρατικός Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το ΚΤΕΛ Έβρου, το Αστικό ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, o Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), ο Μ.Γ.Σ. «ΕΘΝΙΚΟΣ» Αλεξανδρούπολης, ο Σύνδεσμος Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Θράκης, ο Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Κότινος», ο Νομαρχιακός Σύλλογος ατόμων με αναπηρία Έβρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΦΑΡΟΣ» Απαλού, ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Άνθειας - Αρίστεινου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρών, ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «ΑΚΡΙΤΕΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ritmo de Arte», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με το Παράρτημα Αλεξανδρούπολης και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Κομοτηνής, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η ALEXANDROUPOLIS BIKE TEAM, η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Αλεξανδρούπολης, η Κοινοπραξία Spiecapag ΑΚΤΩΡ.

Μετά την τελετή απονομής των μεταλλίων και των επάθλων στους νικητές όλων των κατηγοριών του «VIA EGNATIA RUN 2017», ακολούθησε show πυροτεχνημάτων. Στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ritmo de Arte» χόρεψε σε ρυθμούς Via Egnatia παρουσιάζοντας μοντέρνους χορούς. Τη σκυτάλη έλαβε το νεανικό μουσικό συγκρότημα «DECHO» από τη Θεσσαλονίκη το οποίο ψυχαγώγησε με ποπ τραγούδια τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ.

Νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν στο χρόνο» χάρη στη Δραστηριότητα – Παιχνίδι που ετοίμασαν τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης. Μπροστά στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ στήθηκε ένας διαδραστικός χάρτης όπου αποτυπώθηκαν οι σημαντικοί σταθμοί – πόλεις της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Τα παιδιά κατανόησαν τη σημαντικότητα της Οδού στα ιστορικά δρώμενα του τόπου μέσα από τις αλληλεπιδράσεις που αναπτύχθηκαν σε αυτή εξαιτίας του εμπορίου (ενδεικτική αναφορά στο μετάξι και τα μπαχαρικά), του πολιτισμού (ενδεικτική αναφορά στην τέχνη των ψηφιδωτών και σε κείμενα σε πάπυρο) και των προσωπικοτήτων που δραστηριοποιήθηκαν στους σταθμούς αυτής.

Παρόμοια εμπειρία είχαν όσοι συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις υπό τον τίτλο «Ζώντας στο χτες και στο σήμερα στη Via Egnatia» στο χώρο του Μουσείου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Υπήρξε χάρτης της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στον οποίο αποτυπώθηκαν οι αρχαίες ονομασίες τοποθεσιών, οι σταθμοί ανεφοδιασμού, τα φρούρια και γνωστά αρχαιολογικά ευρήματα. Οι συμμετέχοντες τοποθετούσαν επάνω στο χάρτη με τη μορφή καρτών τις σημερινές πόλεις ή γνωστά σημεία με τις σύγχρονες ονομασίες τους, καθώς και τις τοποθεσίες καταγωγής των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου και τέλος τα προϊόντα τα οποία παρήγαγε ή επεξεργαζόταν η κάθε περιοχή. Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου δημιουργήθηκε επίσης «ένας δρόμος από ζωγραφιές» των παιδιών που αποτύπωσαν την Αρχαία Εγνατία Οδό.

Το πρωί της Κυριακής, 3 Σεπτεμβρίου, 50 περίπου συμπολίτες μας έλαβαν μέρος στην ξενάγηση σε πεδινό τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τη χάραξη της Via Egnatia από τους Ρωμαίους, τη μέθοδο κατασκευής, την πρόβλεψη για σημεία ανεφοδιασμού ανά τακτά χιλιομετρικά διαστήματα, τη σύνδεσή αυτών το στοιχείων με το σήμερα.

Το απόγευμα, απέναντι από το ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο διαδραστικό εργαστήρι προβολής παραδοσιακών επαγγελμάτων, καροποιού, σαγματοποιού, υφαντικής, αγγειοπλάστη, ντενεκετζή, οργανοποιού, καλαθοπλέκτη, σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Όσοι βρέθηκαν στο χώρο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους επαγγελματίες να δημιουργούν επί τόπου, διατηρώντας και εξελίσσοντας παραδοσιακές τεχνικές που αναπτύχθηκαν, καθιερώθηκαν και επιβίωσαν στη διάρκεια χιλιετιών. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα, ενώ κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μπορούν να επαναξιολογηθούν και να επιβιώσουν προσθέτοντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές σε ένα περιβάλλον αναζήτησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με συναυλία από το νεανικό παραδοσιακό συγκρότημα «ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ» και παρουσίαση θρακιώτικων χορών από τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «ΑΚΡΙΤΕΣ» Αλεξανδρούπολης. Οι ήχοι της γκάιντας, της θρακιώτικης λύρας, του ακορντεόν και του νταουλιού συνεπήραν τον κόσμο που βρέθηκε στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ.

«Ευχαριστώ όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την επιτυχή διοργάνωση και υλοποίηση ενός πλούσιου σε δράσεις Σαββατοκύριακου. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους δρομείς από όλη την Ελλάδα που ταξίδεψαν μέχρι την Αλεξανδρούπολη για να τρέξουν συμβολικά στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, σε μια διαδρομή ιστορίας, πολιτισμού, αθλητισμού. Η Περιφέρεια σχεδιάζει κι υλοποιεί δράσεις προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς ανανεώνοντας το πολιτιστικό κι αθλητικό ραντεβού για το VIA EGNATIA RUN 2018.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο